Elemzők az alkalmazás fejlesztésben: NO-CODE fejlesztés

Az Abesse 15 éve foglalkozik folyamatinformatikával, ahol az informális csoportmunkát támogató alkalmazásoktól a szigorúan szabályozott üzleti folyamati workflow megoldásokig készültek rendszerek. Jó 10 éve már, hogy a Gartner által is jegyzett K2 BPM (Business Process Management) keretrendszerét is bevetjük ilyen esetekben. Ha egy ilyen eszköz feketeöves fejlesztők kezébe kerül, hamar átugorják a grafikus felületen elérhető lehetőségeket és fejlesztési platformként kezelik, varázsolnak benne. „Mert így lehet profin, teljeskörűen integrálva, az ügyfél igényeit legjobban lefedve fejleszteni…”

Ha visszanézünk egy-egy munkánkra, a projektek ettől nem lettek gyorsabbak, nem ment könnyeben a tesztelés. Egyszerűen egy robusztus workflow épült fel, ami kétségtelenül megbízható megoldás volt.

Aztán jöttek az újabb K2 verziók, amik egyre erőteljesebben mutatták előnyüket: a grafikus felületen összekattintható alkalmazások gyors bevezetését ígérve.

Mit szóltak ehhez a feketeöves fejlesztők? „Hát ezt pont nem szeretjük,ez nem is igazi fejlesztés, nem ezért tanultam az egyetemen 5 évig….”.

Aztán jöttek olyan ügyfelek, akik felállítottak elemzőkből, tesztelőkből álló tudásközpontokat, akik gyorsan lekövetve az üzleti igényeket, jelentős fejlesztői tudás nélkül, jól használják ezeket a grafikus eszközöket.

Amikor vérverejtékesen találni csak jó fejlesztőt, ez egy igen hasznos felismerés: „Van élet a fejlesztői karrieren túl!”. Felvettünk tehát néhány gazdasági informatikus végzettségű kollégát, akik értik ezt a működést, látják benne a szakmai kihívást. És lám-lám, hirtelen a K2 új arcát mutatta meg az Abessének, amivel határozottan új lendületet kapott ez az aktivitásunk.

Az üzleti logikát értjük jól, a robot meg majd kódol helyettünk…

 

Automata tesztelés

Aki alkalmazás fejlesztéssel foglalkozik, annak nagyjából triviális, hogy egy sikeres rendszer bevezetéséhez egy „szerintünk jól megírt kóddal” csak a kritériumok felét teljesítettük. Nagyon érzékenyek a rendszerek arra, hogy milyen méretű és minőségű adatkörön, milyen módszerekkel történik a tesztelés. Ez az a projekt szakasz, amikor már mindenki fárad, a vevői üzleti területnek jobban be kell vonódnia, miközben tolja a napi munkát. Fárasztó, hosszadalmas, sziszifuszi feladat. Különösen, amikor az utolsó módosítások miatt újra és újra tesztelni kell a teljes funkcionalitást, kiszűrve a regressziós hibákat.

Évtizedek óta léteznek tesztelést támogató célszoftverek. Ennek ellenére sok projektben ezekkel a megoldásokkal nem számolnak. Nincs meg a módszertani háttér, a pénzügyi fedezet vagy a megtérülésbe vetett hit.

Mostanra kezd ez a hozzállás megváltozni. Érdemes a projektek elején végiggondolni, milyen tere lehet a tesztautomatizálásnak. Ezekkel a módszerekkel ugyanis a projekt utolsó szakasza jelentősen felgyorsul, csökken a frusztráció és végülaz élesített kód sokkal jobb minőségű lesz. Ettől persze boldogabb az üzlet is. Számos céleszközt megismertünk és képesek vagyunk azokat alkalmazni. Ha mi dönthetünk, a Ranorex megoldását javasoljuk.

A minőségi és átadási kritériumokat jól értjük, a robot meg majd tesztel helyettünk….

 

Aztán jött az RPA

Olvastunk pár éve az RPA-ról, hogy a Robotic Process Automation (folyamatautomatizálás robotokkal) mennyire terjed és hogy nagy varázslatokra képes. De az egész olyan fura dolognak tűnt. Miért nem oldják meg a vállalatok a folyamati problémáikat workflow rendszerekkel, alkalmazás integrációval vagy köztes interface-ek fejlesztésével? Így tanultuk…

Aztán találkoztunk olyan nagyvállalatoknál működő „robotprogramozó csapatokkal” akik nagyon is valóságos üzleti helyezetekről és azok frappáns, gyorsan megtérülő megoldásairól meséltek. „Sok BPR projekten túl vagyunk, aztán próbálkoztunk az agilis fejlesztési módszerekkel. De vannak olyan mikroveszteségek, amik elsőre nem is látszanak. Ezek jellemzően a rendszerek integrációinak hiányosságaiból, a vállalati szervezeti és működési változások mentén meghozott kompromisszumokból vagy egyszerűen az üzleti működés komplexitását lekövetni nem képes informatikai rendszerek miatt keletkeztek.”

Ezek gyakran nem akadnak fenn az elemzők rostáján, de a szakmai vezető érzékeli a problémát. „De jó lenne, ha a két diplomás kollégám nem a számlakezeléssel foglalkozna ennyit. Azt a sok manualitást ki kéne venni a rendszerből. Ha fejleszteni kell, az legalább féléves átfutású projektet jelent”.

Mára kiderült, érdemes ezeket az RPA eszközöket az üzleti területek gazdáinak kezébe adni. Folyamati elemző – process mining – eszközök segítik az ilyen veszteségek feltárást. RPA eszközökkel pedig gyorsan, fejlesztői tudás nélkül összerakhatók az ismétlődő feladatok kiváltását eredményező robot megoldások.

Az Abesse érti ezen kütyük lélektanát és képes nagyvállalatokat támogatni ezek használatában. Ha megkérdeznek minket, mi a UiPath eszközére szavazunk.

Megtaláljuk a folyamati veszteségeket, okosítjuk a robotot, majd az elvégzi az ismétlődő feladatokat….

 

Chatbotot mindenhova

Tisztelettel jelentjük, hogy a Z generáció szokásai, így a social media használata elemi erővel érkezett meg a nagy szolgáltató vállalatokhoz is.

A nagy call center rendszerek bevezetése után ma a legtöbb vállalat ügyfélszolgálata a megváltozott vevői kommunikációs szokásokkal küzd. A belső kommunikációs platformok is a „corporate facebook„ megoldásokat keresik a kommunikáció hatékonyabbá tételére.

A fiatalok már gyorsan, írásos kulcsszavakban fogalmazva kérdeznek és várják a gyors válaszokat. Rohamosan nő az igény a chatbot alkalmazásokra. Az Abesse ezen a területen is fejlesztette képességeit saját chatbot koncepciót és megoldást készítve.

Chatbot platformot fejlesztettünk, ami beépíthető az ügyfél kommunikációs folyamataiba. Így majd a robot válaszol…

 

Albert

Albertet, a barátságos robotot tehát az elmúlt évek tapasztalása szülte.

Albert az Abesse vállalati automatizálásban szerzett tapasztalatának és az alkalmazható konkrét eszközöknek az együttese. Albert egy lehetőség, hogy a vállalati automatizálásról beszéljünk. Találjuk meg azokat a belépési pontokat, ahol egy szervezet igazán hathatósan tudja azokat alkalmazni.

Az Abesse tanácsadással és technológiai háttértudással tudja ezt a folyamatot támogatni.