Az IT alkalmazásokat tesztelő robotok – legegyszerűbb esetben – olyan eszközök, amik az alkalmazások felhasználói felületén kattintgatva, úgy csinálnak, mintha használnák az alkalmazást és így ellenőrzik a helyes működést. Gyorsak és nem hibáznak. Amit egyszer megtanítunk nekik, azt bármikor végrehajtják.

A folyamat robotok szintén az alkalmazás felhasználói felületén működnek. Valamilyen logika szerint ugyanazt csinálják, amit a felhasználó csak gyorsabban és hiba mentesen. Amit egyszer megtanítunk nekik, azt bármikor végrehajtják.

A két feladat nagyon más, de a megoldás ugyanaz. Egy robot, aki eljátssza, hogy ő a felhasználó. Amit megtanul, azt végrehajtja.
Vannak gyártók, akik teszt automatizáló eszközöket gyártanak és vannak szakértők, akik tesztautomatizáláshoz értenek. Vannak gyártók, akik folyamat robotokat gyártanak, illetve vannak szakértők is, akik a folyamatokat robotizálják. A két szakterület mára teljesen összeért. Aki az egyikhez ért bátran elvállalhat feladatokat a másik területen.

A különbség az eszközökben van. Van, aki a robot mögött egy programkódot képzel el. Ezt a kódolást kell megtanulni a szakértőnek és ezzel tud látványos eredményeket elérni. És van a kódolás nélküli (Low Code) irány, ahol egy grafikus felületen lehet összekattintgatni a folyamatot kódolás nélkül. Néha az egyik a jobb megközelítés néha a másik. A „kódolós” irányt a szoftver fejlesztők szeretik jobban, hiszen ebben érzik otthonosan magukat, míg a „doboztologatós” irányt inkább folyamatgazdák fogják magukénak érezni. Mivel szoftver fejlesztő egyre kevesebb van – és aki van az is lassan megfizethetetlen és a legritkább esetben van kedve teszteléssel vagy automatizálással bajlódni – mára már a grafikus irány tűnik a nyerőnek.

És miután a két irány egyesült, jön majd még egy harmadik, amiről tulajdonképpen nem érthető, hogy eddig miért volt külön. Egy robot egy kis mesterséges intelligenciával még hatékonyabb lehetne. Ma még az intelligencia inkább a grafikus felületben van. Könnyen lehet őket tanítani, megértik, amit a felhasználó lerajzol nekik, de maguktól nem jönnek rá semmire. Csak azt tudják, amire megtanították őket.

Az egyik legnagyobb RPA eszköz gyártó nemrégiben 153 millió USD kockázati tőkét vont be azzal a céllal, hogy a robotjait mesterséges intelligenciával tegye még okosabbá. Valamint biztos sejtenek…


Töltsd le RPA PDF anyagunkat, hogy még hatékonyabb legyen a cég működése!

LETÖLTÉS