Akinek csak egy kalapácsa van az mindent szögnek néz. A folyamatinformatikán belül rengeteg szerszám van és legtöbb fájdalmat sokféle eszközzel meg lehet gyógyítani. A folyamatinformatika szakértői képesek arra, hogy a szerszámoskamrából azokat a szerszámokat vegyék elő, amivel a leghatékonyabban tudnak dolgozni.

Egy pillanatra tegyük félre azt a problémát, hogy hogyan lehet azonosítani egy nagyvállalaton belül a folyamati fájdalom pontokat. Akár beszélgetések, akár felmérések, akár a hatékonyságot mérő eszközökkel vagy bárhogy máshogy eljutunk azokhoz a fájdalom pontokhoz, amelyeken a folyamatinformatika eszközeivel akarunk javítani. Milyen eszközei vannak a folyamatinformatikusnak és melyiket vegye elő?

Legszerencsésebb esetben a meglévő folyamatot vagy alkalmazást lehet hangolni. Meglepően sokszor találjuk azt az állapotot, hogy tulajdonképpen minden megvan a folyamatok hatékony működtetéséhez, csak valami aprósághoz kell nyúlni. Egy beállítás, egy flag, egy kis plusz memória vagy egy nagyobb hardver, a feladatok jobb elosztása vagy hasonlók sokszor segítenek.

A BPM módszerekhez csak az egészen szerencsés esetekben lehet választani. Hosszas és drága folyamatfelmérés után kialakítjuk az ideális világot. Elegáns öltönyben érkeznek ezer eurós napidíjjal a konzulensek és gyártják a folyamatokat. Majd néhány hónap, esetleg év alatt kialakul az az alapinfrastruktúra, amin már az első folyamatot csodálatos módon meg lehet valósítani. Ma már nagyon ritka az a vállalat, aki ezt megengedheti magának. Mi sem ezen a pályán mozgunk.

Mára a minimális kódolást igénylő (LC – Low Code), gyors alkalmazás fejlesztést (RAD – Rapid Application Development) lehetővé eszközök eljutottak arra a fejlettségi szintre, hogy bármelyik nagyvállalat bátran használhat ilyen megoldásokat. Konzulens nemcsak felmér, hanem elkészíti a folyamatinformatika eszközeivel az új folyamatot és ahhoz tartozó egyedi alkalmazást is. Mindezt IT fejlesztési ismeretek nélkül és oly módon, hogy az nagyvállalati környezetben is megbízható, biztonságos és könnyen üzemeltethető legyen.

Egy másik lehetőség a szoftver robotok alkalmazása. Nagyszámban ismétlődő és minimális intelligenciát igénylő feladatoknál ideális megoldás lehet. Nem kell illeszkedni a fejlesztés során szinte semmihez, amit egy ügyintéző meg tudna csinálni a gép előtt, azt robotizálhatjuk is. Nem írunk új alkalmazást, nem fejlesztünk új felületeket, nem képezünk ki új feladatokra embereket, hanem azt használjuk, amink van. Csak gyorsabban, kevesebb hibával és kevesebb értékes munkaidőt felhasználva.

Ügyfélkapcsolatokban gyakran lehetnek olyan helyzetek, hogy sok ügyféllel kell viszonylag hasonló kérdésekről egyeztetni. Ismerek olyan több száz fős call-centert, ahol öt egyszerű témakörrel kapcsolatos a beérkező kérdések 80 százaléka. Egy jól felépített beszélgető robot, egy Chatbot megoldás lehet. Valamiért a felhasználók nem olvasnak el leírásokat, nincs türelmük a call-centerek automatáit hallgatni és a telefonjukon számok megnyomásával válaszolni, de a messenger-t meg van kedvük egész nap nyomogatni. Különösen az Y és a Z generáció tagjai nem olvasnának el egy hosszabb bekezdést, de képesek naphosszat csetelgetni. Nem könnyű irány csetelő robot bevetése, de gyakran lehet eredményes. A mesterséges intelligencia és a szövegfelismerés ma már van azon a szinten, hogy meglepően hiteles beszélgetéseket lehet robotokkal felépíteni.

Azonosítsuk a fájdalom pontokat, értsük meg és válasszuk ki a legalkalmasabb eszközt!


Töltsd le NO-CODE PDF anyagunkat, hogy még hatékonyabb legyen a cég működése!

LETÖLTÉS