RPA megoldások az alkalmazásfejlesztésben

Ha informatikai megoldás fejlesztési projektekről van szó, az IT vezetők előszeretettel nyúlnak a tesztautomatizálási eszközökhöz. Ugyanakkor valahogy az RPA-ra kevésbé gondolnak, mint bevethető eszköz. Pedig jelentős könnyebbséget hozhatnak az okos kis robotok, csak nem a tesztelési alprojektben, hanem a migrációs feladatoknál érdemes körülnézni.

Hacsak nem valami vadonatúj funkciót, igényt akarunk megoldani egy informatikai rendszerrel, a fejlesztési projekt fontos eleme lesz a korábbi rendszerekből a meglévő adatok kinyerése és migrálása az új rendszerbe. Ez közös réme az üzleti és IT területnek.

  • Technikai szempontból hívást jelent az adatkör pontos meghatározása, fellelési helyének azonosítása, az adatkinyerés.
  • Az üzleti hasznosság szempontjából az adatminőség és teljeskörűség sem elhanyagolható. Ha mindez megvan, maga az ősfeltöltés is nagy munkával jár.

Az adatok meg valahogy nem szeretnek szépen, egyszerűen rendelkezésre állni és besétálni az új rendszerbe. Minden segítség jól jön ilyenkor.
Még nem rutinszerű gyakorlat, de már könnyen elérhető ilyen helyzetben RPA megoldások használata. Miben hozhatnak könnyítést ezek az okos kis megoldások?

  • Adatkinyerés: Ha nem lehet egy sima adatbázisművelettel kinyerni az adatainkat, keresni kell, esetleg szisztematikusan módosítani, segítség lehet egy okos algoritmus, ami a keresést, módosítást és adatgyűjtést elvégzi.
  • Adatgazdagítás: Sokszor előfordul, hogy a meglévő adatainkat más forrásból ki kell egészíteni. Ilyenkor egy RPA-robot beprogramozható arra a feladatra, hogy a meglévő adatokhoz keresse meg a másik adatforrásban a megfelelő kiegészítő adatot és másolja egy helyre.
  • Adatminőség javítása: Az is gyakori, hogy a több forrásból összeszedett adatok között az üzleti logika szerint inkonzisztencia van. Mivel korábban több rendszer támogatott összefüggő folyamatot, az adatok „elmásztak”. Ilyenkor általában a projekt feszített ütemezése nem engedi, hogy sokáig szöszöljünk az adattisztítással. „Töltsük be, majd kitisztítjuk utána!” – szokott hangzani a felelőtlen ígéret. Nos, ami egyszer bement, bent is marad – ez a tapasztalat. Milyen jó, ha ilyenkor egy robot képes ezeket az ellenőrzéseket végigvinni, az előre ismert eltérésekre a módosítást megtenni, aztán már csak a maradék hibát fellistázni. Ennyi erőforrás még talán jut is erre a nemes feladatra.
  • Migrációs szabályok egyszerű kezelése: Működő rendszerek lecserélésekor az üzleti folytonosság megkövetelheti, hogy ne csak újonnan induló folyamatokat, hanem a korábbi rendszerekben elindított ügyeket is kezeljünk – bizonyos státuszoknál emeljünk át az új rendszerbe. A bevett gyakorlat szerint külön scriptek megírásával és ismételt futtatásával oldható meg a feladat, ami erőforrásigényes, illetve külön pontosan le kell kezelni minden üzleti logikát. RPA használata ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a meglévő rendszerek beípített logikáit, felületeit felhasználva végezzük el a migrációt, mintha a a felhasználók végezték volna el a feladatlépéseket – pedig a szorgalmas kis robotok dolgoztak helyettük. Így kevesebb a hibázási lehetőség és a megoldás kialakításának is kisebb az erőforrásigénye. Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy az üzleti terület hálás lesz, hogy nem kell újraindítania folyamtokat az átállás miatt.

 

Egyre több terület fedezi fel a robotizálás nyújtotta lehetőségeket, talán az adatmigráció sem lesz mumus, ha RPA megoldásokat hívunk segítségül.


Töltsd le RPA PDF anyagunkat, hogy még hatékonyabb legyen a cég működése!

LETÖLTÉS