Kódolás nélkül az üzleti szolgálatában

„- Főnök, jó-jó ez az IT-val támogatott beszerzési folyamat, de olyan nehézkes. Megint módosítani kellene a folyamat lefutáson, változtak a jóváhagyások. Egy újabb fejlesztés – kell ez nekünk?
– Ugyan, ehhez a módosításhoz már nem kell külön fejlesztés, itt az osztályon megcsinálják a kollégák. Ráadásul, ha nem csak az egyedi folyamati támogatást nézzük, hanem az informatikai rendszerben keletkező adatokat is hasznosítjuk! Egy aranybánya! Kérdezzük meg Albertet!”

Hagyományosan a folyamatinformatika a folyamatok lefutásának támogatását célozza: legyen átlátható a folyamat, léptesse a feladatokat, ne vesszen el egy ügy sem és még sorolhatnánk. A korábbi megoldások elősorban ezen elemi igények kielégítésére törekedtek általában robosztus, IT fejlesztési szakértelmet igényló megoldásokkal. Már eddig is gyakorlat volt a keletkezett adatokat riportokba gyűjteni. Az így kinyert információ nem csak az elemi folyamatra alkalmazható, hanem mind üzleti, mind folyamatfejlesztési döntések támogatására is felhasználható.

Mára megváltoztak a vezetői igények, a munkatársi, felhasználói képességek és a támogató rendszerek eszköztára is.
Már nem csak az a cél, hogy minél szabályozottabbá váljon egy folyamat, átlátható és gyors lefutású legyen. Elvárássá vált, hogy a dinamikus üzleti környezetben a folyamatok is könnyen módosíthatóak legyenek, rugalmasabb támogatást nyújtsanak. Bárhonnan – akár mobil eszközökről – kezelhetőek legyenek.

Az okostelefonok, „kütyük” elterjedésével hihetetlen ütemben fejlődik a munkatársak, felhasználók alkalmazáshasználati képessége. Ez nem csak a legfiatalabbak kiváltsága, már a nagymamák is chatelnek, online felületeken rendelnek a webshopokból – az élet minden területén hozzászoktunk az IT-rendszerek használatához. Elvárássá vált, hogy azonnal, felületen keresztül elérjünk, megoldjunk bármilyen feladatot. Ez még fokozottabban igaz az üzleti környezetben. A jó hír, hogy ma már ehhez no-code megoldások rendelkezésre állnak.

A modern támogató eszközökben – mint a K2 – a folyamatok már grafikus felületeken módosíthatók, csak speciális igények esetén szükséges fejleszteni. Ha az üzleti felhasználói oldalon megfogalmazódik egy igény, nem kell egy másik szereplőnek magyarázni, hogy mi legyen a változás, esetleg egy harmadik hajtja végre a módosítást. A folyamat változtatása sok lépés és szereplő kihagyásával történik. Így kiküszöbölhető az információ torzulása, gyorsabban, pontosabban végrehajtható a módosítás. Klasszikus folyamatfejlesztési módszer. Épp a folyamattámogatásban ne használnánk?

A konkrét folyamatfejlesztési lehetőségeken túl az informatikai rendszerek lehetővé teszik, hogy az adatokat összegyűjtsük és az elemi lefutások során keletkezett információkat üzleti elemző eszközökkel tovább vizsgáljuk.

Vezetői döntéstámogató riportok, on-line lekérdezések segítségével az üzleti eredményességet biztosító döntések hozhatók – kiküszöbölve a vakrepülést. Márpedig az információ nem csak hatalom, de profit is.

Az Abesse a K2 hivatalos partnereként az elmúlt 15 év során számos üzleti folyamat informatikai hátterét alakította ki. Mára ez a tudás meghatározóvá vált az üzleti döntéshozás támogatásában. Hívd Albertet! Albert segít!”


Töltsd le NO-CODE PDF anyagunkat, hogy még hatékonyabb legyen a cég működése!

LETÖLTÉS

Albert születéséről olvashat itt:

Albert születése

 

Folyamatautomatilási eszköztárról szóló cikkünket itt találja:

Folyamatfejelsztési eszköztár egyszerűen